Kawa #4 to Gwatemala Finca Palo od
MONKO.coffee
. Kawę zakupiłem w jednej z dwóch na ten czas stacjonarnych kawiarni na ulicy tęczowej we Wrocławiu.
Data wypalenia: 22.01.2021
Przed wydaniem oceny Gwatemalę tą zaparzyłem standardowo kilka razy w dripie na różnych proporcjach i w różny sposób.
Profil smakowy według opakowania:
Migdały, miód, kwiaty, pestkowe owoce
Profil smakowy według mnie:
Orzechy, czekolada, brązowy cukier
W zapachu: Wiśnia, czekolada, rodzynki, orzechy.
Smak:
W smaku jest mocno wyczuwalna goryczka, zwłaszcza na początku, następnie czuć takie nuty jak orzechy, czekolada i rodzynki. Smakowo bardzo przypomina brazylie i gdybym nie wiedział co parzę bym powiedział, że właśnie kawę z tego kraju. Kawa jest lekko słodka, pozbawiona prawie całkowicie kwasowości.
Metoda obróbki Honey.
Ocena:
Moja ocena: 82 pkt na 100.
Klasyczna, dobra kawa z segmentu specialty.
Podsumowanie:
Myślę, że kawa byłaby bardzo dobra dla osób, które lubią Amerykańskie, lekkie i o niskiej kwasowości klimaty. Bardzo dobra byłaby również dla osób wchodzących w świat kawy specialty, gdzie kawy o wysokiej kwasowości najczęściej je odrzucają.
Znaczenie punktów:
- 60-79: przyjemna kawa i nic więcej,
- 80-85: to klasyczna dobra kawa z segmentu speciality,
- 86-90: kawa speciality ciekawa i zdecydowanie warta polecenia i spróbowania w różnych metodach parzenia, taka, która bardzo mi posmakowała.
- 90+ = sztos, czyli to, czego szukam wśród wszystkich kaw, ale mało która dochodzi do tego poziomu (Póki co piłem tylko takie 2).
Komentarze
Prześlij komentarz