Przejdź do głównej zawartości

Czas parzenia - kawa nr #4 GWATEMALA FINCA PALO od Monko Coffee

#4 Gwatemala Finca Palo od Monko Coffee

Kawa #4 to Gwatemala Finca Palo od
MONKO.coffee
.
Kawę zakupiłem w jednej z dwóch na ten czas stacjonarnych kawiarni na ulicy tęczowej we Wrocławiu.
Data wypalenia: 22.01.2021
Przed wydaniem oceny Gwatemalę tą zaparzyłem standardowo kilka razy w dripie na różnych proporcjach i w różny sposób.
Profil smakowy według opakowania:
Migdały, miód, kwiaty, pestkowe owoce
Profil smakowy według mnie:
Orzechy, czekolada, brązowy cukier
W zapachu: Wiśnia, czekolada, rodzynki, orzechy.

Smak:
W smaku jest mocno wyczuwalna goryczka, zwłaszcza na początku, następnie czuć takie nuty jak orzechy, czekolada i rodzynki. Smakowo bardzo przypomina brazylie i gdybym nie wiedział co parzę bym powiedział, że właśnie kawę z tego kraju. Kawa jest lekko słodka, pozbawiona prawie całkowicie kwasowości.
Metoda obróbki Honey.

Ocena:
Moja ocena: 82 pkt na 100.

Klasyczna, dobra kawa z segmentu specialty.

Podsumowanie:
Myślę, że kawa byłaby bardzo dobra dla osób, które lubią Amerykańskie, lekkie i o niskiej kwasowości klimaty. Bardzo dobra byłaby również dla osób wchodzących w świat kawy specialty, gdzie kawy o wysokiej kwasowości najczęściej je odrzucają.



Znaczenie punktów:
  1. 60-79: przyjemna kawa i nic więcej, 
  2. 80-85: to klasyczna dobra kawa z segmentu speciality,
  3. 86-90: kawa speciality ciekawa i zdecydowanie warta polecenia i spróbowania w różnych metodach parzenia, taka, która bardzo mi posmakowała.
  4. 90+ = sztos, czyli to, czego szukam wśród wszystkich kaw, ale mało która dochodzi do tego poziomu (Póki co piłem tylko takie 2).

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Comandante C40 MK3 vs 1zpresso Q2

Comandante C40 MK3 vs 1zpresso Q2  -  Niemiecka produkcja, kochana i uwielbiana przez dużą część świata kawowego i chińska produkcja z firmy z tajwanu, przez niektórych nazywana chińską alternatywą i pogromcą komendanta.  Zanim jednak popełnię całe porównanie muszę poinformować, że test nie był wykonany w sposób, który wyłoniłby stuprocentowego zwycięzcę. Miał on raczej skłonić do refleksji i pomóc w wyborze tym, którzy się zastanawiają. Test, bardziej niż surownym sędzią, jest subiektywną opinią moją i kilku osób, które razem ze mną miały możliwość spróbowania kaw z obu młynków.  Comandante: Cena:   Młynek, którego cena mieści się w przedziale 800-1100 zł. Używane wcale nie są wiele tańsze i raczej oscylują w dolnej granicy ceny.  Można powiedzieć, że Comandante jest mokrym snem niektórych baristów.  Prawdziwa legenda i cóż... coś w tym jest. 39mm żarna, stworzone w specjalnym procesie ich utwardzania, o czym więcej możecie przeczytać na stronie produ...

Ale kim Ty jesteś, aby w ogóle pisać o kawie?

  Ale kim Ty jesteś, aby w ogóle pisać o kawie, hmmmm?! Nazywam się Witek, jeśli mówimy o kawie, można powiedzieć, że zajmuję się nią zawodowo. Od +/- 4 lat pracowałem w różnych kawiarniach speciallty, głównie w mieście, w którym od tylu lat właśnie mieszkam - We Wrocławiu. Gdybym miał zliczyć ile było kawiarni ogółem, naliczyłbym +/- 10 i nie mam tu na myśli tych odwiedzonych jako gość, a raczej tych, w których spędziłem conajmniej kilka miesięcy.  Picie kawy kiedyś, nie kojarzyło mi się dobrze, ot coś gorzkiego na pobudzenie, co również było widoczne, po tym co piłem - w pierwszym miejscu w jakim pracowałem, mimo, że kawa tam, to już był poziom premium-specialty to przyjemne (dla mnie) stawało się tylko z dużą ilością mleka i różnego rodzaju syropów. Jednak jak to zabawnie czasem bywa, tak i w tym wypadku, poznałem osoby, które interesowały się, można powiedzieć jarały kawą. I tą pasją niewątpliwie zarazili mnie. Pasją zarażony... Stąd, jak już byłem ciekawy i chciałem wied...

Recenzja 1zpresso JX

RECENZJA 1ZPRESSO JX  Tak jak wspominałem na swoich mediach społecznościowych: " FB " i " IG " jakiś czas temu przyszedł do mnie kolejny młynek od tajwańskiej firmy 1zpresso, młynek produkcji chińskiej. Jest to kolejny młynek z tej samej "stajni" co 1zpresso Q2, który zrecenzowałem a właściwie porównałem z Comandante również na blogu o tu .  Kiedy mówimy o jakości zaparzanej kawy, jednym z ważniejszych czynników decydujących o jej smaku jest jakość zmielenia ziaren. Ponieważ już w bajkach, plotkach i artykułach mówi się i mogliśmy przeczytać, że równy przemiał jest bardzo ważnym czynnikiem. Aby otrzymać takowy przemiał potrzebujemy dobrego młynka, aby mieć dobry młynek musimy trochę na niego przeznaczyć. Właśnie tutaj pojawia się zasadnicze pytanie --- ILE?  Patrząc przez pryzmat ostatnio recenzowanego przeze mnie młynka od 1zpresso mógłbym powiedzieć, że jest to firma, która dobrze wycenia cenowo swój sprzęt, ponieważ był to młynek tani i bardzo dobry, cz...