Przejdź do głównej zawartości

Czas parzenia - kawa nr #3 GWATEMALA BUENOS AIRES GEISHA od HAYB

#3 Gwatemala Buenos Aires Geisha od HAYB

Kawa nr #3, która wpadła na testy to długo wyczekiwana Geisha o której wspominałem już jakiś czas temu, że testowana będzie. Kawa ta jest z palarni
HAYB Speciality Coffee
z Warszawy (dawniej Coffee Republic).
Wypalona 20 stycznia 2021 roku, zamówiona w oficjalnym sklepie palarni.
W pierwszej kolejności, coś co zasługuję na pochwałę, to zawsze świeży wypał. Nie zdarzyło mi się jeszcze otrzymać od owej palarni kawy, które były wypalone grubo kilka tygodni wcześniej. Zawsze jest to 2-3 dni, czasami, w najgorszym przypadku tydzień. Oczywiście, możecie powiedzieć, że nic dziwnego, ale to jest niewątpliwa przewaga palarni, które sprzedają tylko i wyłącznie ziarna wypalane przez nich samych.
Sama kawa do tanich nie należy, cenowo wybija się z przedziału, o którym wspominał przykładowo
Maciej je
w swoim filmie o geishy z panamy od
Hard Beans Coffee Roasters
, ale nie jest też tak droga - 79 zł za 200g (szkoda, że 200g a nie 250). W cuppingu osiągnęła ocenę 89 pkt, czyli i dużo i mało. Patrząc przez pryzmat dobrych kaw specialty to dużo, patrząc na geishe to średnio. Tak czy siak, jak owa kawa wypada smakowo?
Zaparzyłem ją wielokrotnie w dripie 01 i dripie 02, zazwyczaj standardowe propocje 6.5-7g na 100 g wody, czas parzenia 2.5-3+/- min, czyli taki złoty standard. Klik 20-21 na komesiu.
Wyjątkowo wyjąłem dla owej kawy również Chemexa i również i w nim ją przetestowałem *35g na 480ml wody, czas parzenia 5 min). Klik 24-25 na komesiu.
I jak to wyszło?
Według opakowania profil smakowy to:
Kwiaty, Bergamotka, trawa cytrynowa, Cukier trzcinowy.
Profil smakowy według mnie:
Gorzka czekolada, kakao, orzechy laskowe, karmel, kwiaty, miód, trawa cytrynowa
Smak:
W zapachu, przy większości zaparzeń, mocno wyczuwalne kakao *takie niesłodzone*. W smaku:
kawa zdecydowanie jest słodka, ciągnie się trochę jak karmel, jest dosyć mocno goryczkowa - ale nie jest to gorycz złego wypalenia ziaren lub złego zaparzenia, a gorycz gorzkiej czekolady, który dosyć mocno wybija się już na początku i zostaje po spróbowaniu, tzw After taste. Jest dość gęsta i naprawdę przyjemna w smaku. Na początku słodycz i gorycz czekolady, potem powoli pojawiającą się kwasowość. Po ostygnięciu mniej goryczkowa i kwasowość wychodzi zdecydowanie bardziej. Ma w sobie bardzo dużo klasycznej dobrej gwatemali z ciekawym owocowym akcentem.
Według mnie, kawa warta spróbowania, jednak spodziewałem się większych fajerwerek i szczerze powiedziawszy, liczyłem na nie. W tym wypadku oczekiwania zostały spełnione tylko po części, co nie zmienia faktu, że kawa ta jest naprawdę dobra i otrzymuje ode mnie największą ilość punktów z dotychczas próbowanych kaw.
Moja ocena:
85,5 pkt
Co stawia ją pomiędzy klasyczną dobrą kawą specialty, a taką, która jest bardzo interesująca i warta polecenia.


Znaczenie punktów:
  1. 60-79: przyjemna kawa i nic więcej, 
  2. 80-85: to klasyczna dobra kawa z segmentu speciality,
  3. 86-90: kawa speciality ciekawa i zdecydowanie warta polecenia i spróbowania w różnych metodach parzenia, taka, która bardzo mi posmakowała.
  4. 90+ = sztos, czyli to, czego szukam wśród wszystkich kaw, ale mało która dochodzi do tego poziomu (Póki co piłem tylko takie 2).

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Comandante C40 MK3 vs 1zpresso Q2

Comandante C40 MK3 vs 1zpresso Q2  -  Niemiecka produkcja, kochana i uwielbiana przez dużą część świata kawowego i chińska produkcja z firmy z tajwanu, przez niektórych nazywana chińską alternatywą i pogromcą komendanta.  Zanim jednak popełnię całe porównanie muszę poinformować, że test nie był wykonany w sposób, który wyłoniłby stuprocentowego zwycięzcę. Miał on raczej skłonić do refleksji i pomóc w wyborze tym, którzy się zastanawiają. Test, bardziej niż surownym sędzią, jest subiektywną opinią moją i kilku osób, które razem ze mną miały możliwość spróbowania kaw z obu młynków.  Comandante: Cena:   Młynek, którego cena mieści się w przedziale 800-1100 zł. Używane wcale nie są wiele tańsze i raczej oscylują w dolnej granicy ceny.  Można powiedzieć, że Comandante jest mokrym snem niektórych baristów.  Prawdziwa legenda i cóż... coś w tym jest. 39mm żarna, stworzone w specjalnym procesie ich utwardzania, o czym więcej możecie przeczytać na stronie produ...

Ale kim Ty jesteś, aby w ogóle pisać o kawie?

  Ale kim Ty jesteś, aby w ogóle pisać o kawie, hmmmm?! Nazywam się Witek, jeśli mówimy o kawie, można powiedzieć, że zajmuję się nią zawodowo. Od +/- 4 lat pracowałem w różnych kawiarniach speciallty, głównie w mieście, w którym od tylu lat właśnie mieszkam - We Wrocławiu. Gdybym miał zliczyć ile było kawiarni ogółem, naliczyłbym +/- 10 i nie mam tu na myśli tych odwiedzonych jako gość, a raczej tych, w których spędziłem conajmniej kilka miesięcy.  Picie kawy kiedyś, nie kojarzyło mi się dobrze, ot coś gorzkiego na pobudzenie, co również było widoczne, po tym co piłem - w pierwszym miejscu w jakim pracowałem, mimo, że kawa tam, to już był poziom premium-specialty to przyjemne (dla mnie) stawało się tylko z dużą ilością mleka i różnego rodzaju syropów. Jednak jak to zabawnie czasem bywa, tak i w tym wypadku, poznałem osoby, które interesowały się, można powiedzieć jarały kawą. I tą pasją niewątpliwie zarazili mnie. Pasją zarażony... Stąd, jak już byłem ciekawy i chciałem wied...

Recenzja 1zpresso JX

RECENZJA 1ZPRESSO JX  Tak jak wspominałem na swoich mediach społecznościowych: " FB " i " IG " jakiś czas temu przyszedł do mnie kolejny młynek od tajwańskiej firmy 1zpresso, młynek produkcji chińskiej. Jest to kolejny młynek z tej samej "stajni" co 1zpresso Q2, który zrecenzowałem a właściwie porównałem z Comandante również na blogu o tu .  Kiedy mówimy o jakości zaparzanej kawy, jednym z ważniejszych czynników decydujących o jej smaku jest jakość zmielenia ziaren. Ponieważ już w bajkach, plotkach i artykułach mówi się i mogliśmy przeczytać, że równy przemiał jest bardzo ważnym czynnikiem. Aby otrzymać takowy przemiał potrzebujemy dobrego młynka, aby mieć dobry młynek musimy trochę na niego przeznaczyć. Właśnie tutaj pojawia się zasadnicze pytanie --- ILE?  Patrząc przez pryzmat ostatnio recenzowanego przeze mnie młynka od 1zpresso mógłbym powiedzieć, że jest to firma, która dobrze wycenia cenowo swój sprzęt, ponieważ był to młynek tani i bardzo dobry, cz...