Czas parzenia - Czyli testowanie tego jak dana kawa smakuje!
W jaki sposób?
Kawy będę starał się oceniać w skali od 1-100, główne metody parzenia każdej z nich będzie Drip, czasem również i chemex, co będę zaznaczał. Każde parzenie będzie inne od poprzedniego, tak aby sprawdzić każde ziarna w różny sposób. Niektóre z nich możliwe, że będą opisane *proporcje etc*.
W takim razie, zaczynamy!
#1 RWANDA BWENDA od Gardelliego
Zamówiona przez Coffeedesk.
Nie zdążyłem zapisać daty wypalenia, przed testem, ale był to koniec listopada/początek grudnia 2020 roku.
Według opakowania w cuppingu osiągnęła 89 pkt, niezły wynik, jednak jak smakuje?
Parzenie:
Główne parzenie:
21g kawy
280 ml wody
czas parzenia 3 min
Klik 22
inne:
14.2g kawy
200 ml wody
czas parzenia 2.5 min
Klik 20
Kawa ta, zdecydowanie nie należy do łatwych - do dobrego zaparzenia, próbowałem w różny sposób, w dripie 01 i dripie 02.
Profil smakowy według opakowania: Pomarańcze, Żurawina, Limonka, Rabarbar.
Profil smakowy
Według mojej sensoryki:
Zapach:
Orzeźwiający, malinowo-czekoladowy, przy dobrym zaparzeniu, w przypadku "złego zaparzenia" w którąkolwiek stronę *niedoparzenie/przeparzenie* wszelkie nuty smakowe są zatracone i mało wyczuwalne.
W smaku:
Wysoka kwasowość owoców jak żurawina, malina, połączona z lekką słodyczą idącą w deserową czekoladę w najlepszej wersji. Wyczuwalna obróbka mokra. Początek słodycz, wymieszana z kwasowością, z lekka wyczuwalna limonka, na końcu delikatna gorycz czekolady, after taste: orzechowo-czekoladowy.
W przypadku gorszego zaparzenia, wysoka kwasowość ciężka do zidentyfikowania *ale to już błąd parzenia, który może się zdarzyć, zwłaszcza przy testowaniu różnych metod*.
Ogólnie:
Kawa jest przyjemna w smaku, oddaję smak ziaren z kraju, z którego pochodzi *RWANDA*, z pewnością sprawdziłaby się również na zimno w zimnym dripie lub cold brew, na ciepło jest bardzo wymagająca aby wstrzelić się w nią idealnie, jednak przyjemna w smaku.
Moja subiektywna ocena to 83 na 100.
*Subiektywna ocena, przez pierwsze kawy może być różna, z pewnością będzie bardziej obiektywna po wielu następnych ziarnach*
Znaczenie punktów:
- 60-79, przyjemna kawa i nic więcej
- 80-85 pkt to klasyczna dobra kawa z segmentu speciality,
- 86-90, kawa speciality ciekawa i zdecydowanie warta polecenia i spróbowania w różnych metodach parzenia, taka, która bardzo mi posmakowała
- 90+ = sztos, czyli to, czego szukam wśród wszystkich kaw, ale mało która dochodzi do tego poziomu. Póki co, na przestrzeni wielu lat, miałem takie dwie
Komentarze
Prześlij komentarz