Przejdź do głównej zawartości

Czas parzenia - Kawa nr #1 RWANDA BWENDA od Gardelliego

Czas parzenia - Czyli testowanie tego jak dana kawa smakuje!

 W jaki sposób?

Kawy będę starał się oceniać w skali od 1-100, główne metody parzenia każdej z nich będzie Drip, czasem również i chemex, co będę zaznaczał. Każde parzenie będzie inne od poprzedniego, tak aby sprawdzić każde ziarna w różny sposób. Niektóre z nich możliwe, że będą opisane *proporcje etc*.
W takim razie, zaczynamy!
#1 RWANDA BWENDA od Gardelliego
Kawa nr #1 RWANDA BWENDA, od dawnego mistrza świata roasterów kawowych. 
Zamówiona przez Coffeedesk.
Nie zdążyłem zapisać daty wypalenia, przed testem, ale był to koniec listopada/początek grudnia 2020 roku.
Według opakowania w cuppingu osiągnęła 89 pkt, niezły wynik, jednak jak smakuje?

Parzenie:
Główne parzenie:
21g kawy
280 ml wody
czas parzenia 3 min
Klik 22
inne:
14.2g kawy
200 ml wody
czas parzenia 2.5 min
Klik 20
Kawa ta, zdecydowanie nie należy do łatwych - do dobrego zaparzenia, próbowałem w różny sposób, w dripie 01 i dripie 02.
Profil smakowy według opakowania: Pomarańcze, Żurawina, Limonka, Rabarbar.
Profil smakowy
Według mojej sensoryki:
Zapach:
Orzeźwiający, malinowo-czekoladowy, przy dobrym zaparzeniu, w przypadku "złego zaparzenia" w którąkolwiek stronę *niedoparzenie/przeparzenie* wszelkie nuty smakowe są zatracone i mało wyczuwalne.
W smaku:
Wysoka kwasowość owoców jak żurawina, malina, połączona z lekką słodyczą idącą w deserową czekoladę w najlepszej wersji. Wyczuwalna obróbka mokra. Początek słodycz, wymieszana z kwasowością, z lekka wyczuwalna limonka, na końcu delikatna gorycz czekolady, after taste: orzechowo-czekoladowy.
W przypadku gorszego zaparzenia, wysoka kwasowość ciężka do zidentyfikowania *ale to już błąd parzenia, który może się zdarzyć, zwłaszcza przy testowaniu różnych metod*.
Ogólnie:
Kawa jest przyjemna w smaku, oddaję smak ziaren z kraju, z którego pochodzi *RWANDA*, z pewnością sprawdziłaby się również na zimno w zimnym dripie lub cold brew, na ciepło jest bardzo wymagająca aby wstrzelić się w nią idealnie, jednak przyjemna w smaku.
Moja subiektywna ocena to 83 na 100.
*Subiektywna ocena, przez pierwsze kawy może być różna, z pewnością będzie bardziej obiektywna po wielu następnych ziarnach*

Znaczenie punktów:
  1. 60-79, przyjemna kawa i nic więcej
  2. 80-85 pkt to klasyczna dobra kawa z segmentu speciality,
  3. 86-90, kawa speciality ciekawa i zdecydowanie warta polecenia i spróbowania w różnych metodach parzenia, taka, która bardzo mi posmakowała
  4. 90+ = sztos, czyli to, czego szukam wśród wszystkich kaw, ale mało która dochodzi do tego poziomu. Póki co, na przestrzeni wielu lat, miałem takie dwie

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Ale kim Ty jesteś, aby w ogóle pisać o kawie?

  Ale kim Ty jesteś, aby w ogóle pisać o kawie, hmmmm?! Nazywam się Witek, jeśli mówimy o kawie, można powiedzieć, że zajmuję się nią zawodowo. Od +/- 4 lat pracowałem w różnych kawiarniach speciallty, głównie w mieście, w którym od tylu lat właśnie mieszkam - We Wrocławiu. Gdybym miał zliczyć ile było kawiarni ogółem, naliczyłbym +/- 10 i nie mam tu na myśli tych odwiedzonych jako gość, a raczej tych, w których spędziłem conajmniej kilka miesięcy.  Picie kawy kiedyś, nie kojarzyło mi się dobrze, ot coś gorzkiego na pobudzenie, co również było widoczne, po tym co piłem - w pierwszym miejscu w jakim pracowałem, mimo, że kawa tam, to już był poziom premium-specialty to przyjemne (dla mnie) stawało się tylko z dużą ilością mleka i różnego rodzaju syropów. Jednak jak to zabawnie czasem bywa, tak i w tym wypadku, poznałem osoby, które interesowały się, można powiedzieć jarały kawą. I tą pasją niewątpliwie zarazili mnie. Pasją zarażony... Stąd, jak już byłem ciekawy i chciałem wied...

Comandante C40 MK3 vs 1zpresso Q2

Comandante C40 MK3 vs 1zpresso Q2  -  Niemiecka produkcja, kochana i uwielbiana przez dużą część świata kawowego i chińska produkcja z firmy z tajwanu, przez niektórych nazywana chińską alternatywą i pogromcą komendanta.  Zanim jednak popełnię całe porównanie muszę poinformować, że test nie był wykonany w sposób, który wyłoniłby stuprocentowego zwycięzcę. Miał on raczej skłonić do refleksji i pomóc w wyborze tym, którzy się zastanawiają. Test, bardziej niż surownym sędzią, jest subiektywną opinią moją i kilku osób, które razem ze mną miały możliwość spróbowania kaw z obu młynków.  Comandante: Cena:   Młynek, którego cena mieści się w przedziale 800-1100 zł. Używane wcale nie są wiele tańsze i raczej oscylują w dolnej granicy ceny.  Można powiedzieć, że Comandante jest mokrym snem niektórych baristów.  Prawdziwa legenda i cóż... coś w tym jest. 39mm żarna, stworzone w specjalnym procesie ich utwardzania, o czym więcej możecie przeczytać na stronie produ...

Comandante CK40 MK3 - Recenzja legendy wśród młynków za 1000zł

 Comandante - Ręczny młynek za 1000 zł Na rynku mamy bardzo dużo różnych młynków o szerokim zastosowaniu, te do pieprzu, te do soli i wiele innych. Dzisiaj na tapet jednak wezmę jeden z młynków, ale do kawy. I to nie byle jaki z młynków, a prawdziwego pogromce i prawdziwą legendę w kawowym świecie. Znany z podbojów wielu serc na całym świecie zbudował wokół siebie boską otoczkę, czego efektem jest to, że przez niektórych dosłownie jest wielbiony. Jak tak naprawdę jest i czy słynny Comandante C40 MK3 faktycznie jest tak dobry jak o nim mówią? PRZEKONAJMY SIĘ! Zacznijmy od tego, że Comandante miał różne swoje wersje na przestrzeni lat, kilka lat temu zaczął bojować na kawowym rynku, w momencie kiedy konkurencja była dość uboga, każdą swoją wersją c40 podbijał serca i filiżanki kawowych wariatów. Od dobrych kilku lat jest na rynku w wersji MK3, o którym można powiedzieć wiele dobrego i znaleźć też tak samo wiele w całym internecie ale i nie tylko.  Jednak jak to tak naprawdę z ni...