Przejdź do głównej zawartości

Czas parzenia - Kawa nr #1 RWANDA BWENDA od Gardelliego

Czas parzenia - Czyli testowanie tego jak dana kawa smakuje!

 W jaki sposób?

Kawy będę starał się oceniać w skali od 1-100, główne metody parzenia każdej z nich będzie Drip, czasem również i chemex, co będę zaznaczał. Każde parzenie będzie inne od poprzedniego, tak aby sprawdzić każde ziarna w różny sposób. Niektóre z nich możliwe, że będą opisane *proporcje etc*.
W takim razie, zaczynamy!
#1 RWANDA BWENDA od Gardelliego
Kawa nr #1 RWANDA BWENDA, od dawnego mistrza świata roasterów kawowych. 
Zamówiona przez Coffeedesk.
Nie zdążyłem zapisać daty wypalenia, przed testem, ale był to koniec listopada/początek grudnia 2020 roku.
Według opakowania w cuppingu osiągnęła 89 pkt, niezły wynik, jednak jak smakuje?

Parzenie:
Główne parzenie:
21g kawy
280 ml wody
czas parzenia 3 min
Klik 22
inne:
14.2g kawy
200 ml wody
czas parzenia 2.5 min
Klik 20
Kawa ta, zdecydowanie nie należy do łatwych - do dobrego zaparzenia, próbowałem w różny sposób, w dripie 01 i dripie 02.
Profil smakowy według opakowania: Pomarańcze, Żurawina, Limonka, Rabarbar.
Profil smakowy
Według mojej sensoryki:
Zapach:
Orzeźwiający, malinowo-czekoladowy, przy dobrym zaparzeniu, w przypadku "złego zaparzenia" w którąkolwiek stronę *niedoparzenie/przeparzenie* wszelkie nuty smakowe są zatracone i mało wyczuwalne.
W smaku:
Wysoka kwasowość owoców jak żurawina, malina, połączona z lekką słodyczą idącą w deserową czekoladę w najlepszej wersji. Wyczuwalna obróbka mokra. Początek słodycz, wymieszana z kwasowością, z lekka wyczuwalna limonka, na końcu delikatna gorycz czekolady, after taste: orzechowo-czekoladowy.
W przypadku gorszego zaparzenia, wysoka kwasowość ciężka do zidentyfikowania *ale to już błąd parzenia, który może się zdarzyć, zwłaszcza przy testowaniu różnych metod*.
Ogólnie:
Kawa jest przyjemna w smaku, oddaję smak ziaren z kraju, z którego pochodzi *RWANDA*, z pewnością sprawdziłaby się również na zimno w zimnym dripie lub cold brew, na ciepło jest bardzo wymagająca aby wstrzelić się w nią idealnie, jednak przyjemna w smaku.
Moja subiektywna ocena to 83 na 100.
*Subiektywna ocena, przez pierwsze kawy może być różna, z pewnością będzie bardziej obiektywna po wielu następnych ziarnach*

Znaczenie punktów:
  1. 60-79, przyjemna kawa i nic więcej
  2. 80-85 pkt to klasyczna dobra kawa z segmentu speciality,
  3. 86-90, kawa speciality ciekawa i zdecydowanie warta polecenia i spróbowania w różnych metodach parzenia, taka, która bardzo mi posmakowała
  4. 90+ = sztos, czyli to, czego szukam wśród wszystkich kaw, ale mało która dochodzi do tego poziomu. Póki co, na przestrzeni wielu lat, miałem takie dwie

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Comandante C40 MK3 vs 1zpresso Q2

Comandante C40 MK3 vs 1zpresso Q2  -  Niemiecka produkcja, kochana i uwielbiana przez dużą część świata kawowego i chińska produkcja z firmy z tajwanu, przez niektórych nazywana chińską alternatywą i pogromcą komendanta.  Zanim jednak popełnię całe porównanie muszę poinformować, że test nie był wykonany w sposób, który wyłoniłby stuprocentowego zwycięzcę. Miał on raczej skłonić do refleksji i pomóc w wyborze tym, którzy się zastanawiają. Test, bardziej niż surownym sędzią, jest subiektywną opinią moją i kilku osób, które razem ze mną miały możliwość spróbowania kaw z obu młynków.  Comandante: Cena:   Młynek, którego cena mieści się w przedziale 800-1100 zł. Używane wcale nie są wiele tańsze i raczej oscylują w dolnej granicy ceny.  Można powiedzieć, że Comandante jest mokrym snem niektórych baristów.  Prawdziwa legenda i cóż... coś w tym jest. 39mm żarna, stworzone w specjalnym procesie ich utwardzania, o czym więcej możecie przeczytać na stronie produ...

Ale kim Ty jesteś, aby w ogóle pisać o kawie?

  Ale kim Ty jesteś, aby w ogóle pisać o kawie, hmmmm?! Nazywam się Witek, jeśli mówimy o kawie, można powiedzieć, że zajmuję się nią zawodowo. Od +/- 4 lat pracowałem w różnych kawiarniach speciallty, głównie w mieście, w którym od tylu lat właśnie mieszkam - We Wrocławiu. Gdybym miał zliczyć ile było kawiarni ogółem, naliczyłbym +/- 10 i nie mam tu na myśli tych odwiedzonych jako gość, a raczej tych, w których spędziłem conajmniej kilka miesięcy.  Picie kawy kiedyś, nie kojarzyło mi się dobrze, ot coś gorzkiego na pobudzenie, co również było widoczne, po tym co piłem - w pierwszym miejscu w jakim pracowałem, mimo, że kawa tam, to już był poziom premium-specialty to przyjemne (dla mnie) stawało się tylko z dużą ilością mleka i różnego rodzaju syropów. Jednak jak to zabawnie czasem bywa, tak i w tym wypadku, poznałem osoby, które interesowały się, można powiedzieć jarały kawą. I tą pasją niewątpliwie zarazili mnie. Pasją zarażony... Stąd, jak już byłem ciekawy i chciałem wied...

Recenzja 1zpresso JX

RECENZJA 1ZPRESSO JX  Tak jak wspominałem na swoich mediach społecznościowych: " FB " i " IG " jakiś czas temu przyszedł do mnie kolejny młynek od tajwańskiej firmy 1zpresso, młynek produkcji chińskiej. Jest to kolejny młynek z tej samej "stajni" co 1zpresso Q2, który zrecenzowałem a właściwie porównałem z Comandante również na blogu o tu .  Kiedy mówimy o jakości zaparzanej kawy, jednym z ważniejszych czynników decydujących o jej smaku jest jakość zmielenia ziaren. Ponieważ już w bajkach, plotkach i artykułach mówi się i mogliśmy przeczytać, że równy przemiał jest bardzo ważnym czynnikiem. Aby otrzymać takowy przemiał potrzebujemy dobrego młynka, aby mieć dobry młynek musimy trochę na niego przeznaczyć. Właśnie tutaj pojawia się zasadnicze pytanie --- ILE?  Patrząc przez pryzmat ostatnio recenzowanego przeze mnie młynka od 1zpresso mógłbym powiedzieć, że jest to firma, która dobrze wycenia cenowo swój sprzęt, ponieważ był to młynek tani i bardzo dobry, cz...