Przejdź do głównej zawartości

Czas parzenia - Kawa nr #2 ETIOPIA SIDAMO od HAYB

#2 Etiopia Sidamo od Hayb.

Do kupna i przetestowania tej kawy, zachęcił mnie mój serdeczny przyjaciel Stan z
Kawa nr #2 Etiopia Sidamo od warszawskiej palarni
HAYB Speciality Coffee
.
 Zamówiona przez oficjalny sklep palarni.

Data wypalenia: najwidoczniej ktoś zapomniał wpisać na opakowaniu, jednak znając ową palarnię i moje wrażenia po otwarciu paczki, to świeży wypał, +/- tydzień przed 1 parzeniem, czyli gdzieś 22 stycznia 2021 roku, chociaż może
HAYB Speciality Coffee
napisze i nam zdradzi jaka była dokładna data.

Tymczasem... Kawa ta oceniona została w cuppingu i uzyskała wynik 89 punktów. Kolejna w takim razie z bardzo wysokim wynikiem, ale jak jest w praktyce?

Musiałem to sam sprawdzić!
Dane o zaparzeniu:
Drip: 21g na 300 ml kawy, zmielone na 21 kliku na Comandante, czas parzenia 3.20 minuty.
Kawę próbowałem na różnej wodzie i różnych temperaturach i na takiej z filtra (dafi/brita) i na takiej butelkowanej, tak dokładnie, tej polecanej przez instytut wesołego baristy, w pewien sposób kryształ wśród wód, dosłownie (bo kryształ ma w nazwie).


Według opakowania, profil sensoryczny kawy:
Morela, Brzoskwinia, Jaśmin, Czarna herbata, Słodkie i kremowe pełne body
Nuty smakowe według mnie:
Czarna herbata, drewno, miód, kwiaty, cytryna(wyraźna kwasowość)
Kawa ta ma w miarę spójny profil smakowy, przy każdym zaparzeniu. Jest przyjemna, pijalna o dość wysokiej kwasowości.
Oczywiście, jak to w większości kaw, trzeba się pobawić i popróbować różne zaparzenia aby trafić w ten optymalny i najlepszy.
Obróbka Washed dry Fermentation, aby trochę Wam ułatwić co to jest, opis ze strony palarni:
Kawa obrabiana jest w nietypowy sposób, który nazywany jest washed dry fermentation. Polega on na tym, że po usunięciu skórki i miąższu kawy kawa jest fermentowana na sucho bez użycia wody. Podczas tego etapu aktywują się estry, które sprawiają, że kawa ma bardzo złożony i intensywny, owocowy smak. Ten proces zużywa o wiele mniej wody niż tradycyjna obróbka myta co sprawia, że produkcja jest bardziej zrównoważona dla środowiska.
Owoce są, jednak nie tak nachalne i takie oczywiste, bardzo zbliżona w smaku do kaw obróbki mytej.
Moja subiektywna ocena to:
84/100
Klasyczna dobra kawa z segmentu Specialty.


Znaczenie punktów:
  1. 60-79: przyjemna kawa i nic więcej, 
  2. 80-85: to klasyczna dobra kawa z segmentu speciality,
  3. 86-90: kawa speciality ciekawa i zdecydowanie warta polecenia i spróbowania w różnych metodach parzenia, taka, która bardzo mi posmakowała.
  4. 90+ = sztos, czyli to, czego szukam wśród wszystkich kaw, ale mało która dochodzi do tego poziomu (Póki co piłem tylko takie 2).

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Ale kim Ty jesteś, aby w ogóle pisać o kawie?

  Ale kim Ty jesteś, aby w ogóle pisać o kawie, hmmmm?! Nazywam się Witek, jeśli mówimy o kawie, można powiedzieć, że zajmuję się nią zawodowo. Od +/- 4 lat pracowałem w różnych kawiarniach speciallty, głównie w mieście, w którym od tylu lat właśnie mieszkam - We Wrocławiu. Gdybym miał zliczyć ile było kawiarni ogółem, naliczyłbym +/- 10 i nie mam tu na myśli tych odwiedzonych jako gość, a raczej tych, w których spędziłem conajmniej kilka miesięcy.  Picie kawy kiedyś, nie kojarzyło mi się dobrze, ot coś gorzkiego na pobudzenie, co również było widoczne, po tym co piłem - w pierwszym miejscu w jakim pracowałem, mimo, że kawa tam, to już był poziom premium-specialty to przyjemne (dla mnie) stawało się tylko z dużą ilością mleka i różnego rodzaju syropów. Jednak jak to zabawnie czasem bywa, tak i w tym wypadku, poznałem osoby, które interesowały się, można powiedzieć jarały kawą. I tą pasją niewątpliwie zarazili mnie. Pasją zarażony... Stąd, jak już byłem ciekawy i chciałem wied...

Comandante C40 MK3 vs 1zpresso Q2

Comandante C40 MK3 vs 1zpresso Q2  -  Niemiecka produkcja, kochana i uwielbiana przez dużą część świata kawowego i chińska produkcja z firmy z tajwanu, przez niektórych nazywana chińską alternatywą i pogromcą komendanta.  Zanim jednak popełnię całe porównanie muszę poinformować, że test nie był wykonany w sposób, który wyłoniłby stuprocentowego zwycięzcę. Miał on raczej skłonić do refleksji i pomóc w wyborze tym, którzy się zastanawiają. Test, bardziej niż surownym sędzią, jest subiektywną opinią moją i kilku osób, które razem ze mną miały możliwość spróbowania kaw z obu młynków.  Comandante: Cena:   Młynek, którego cena mieści się w przedziale 800-1100 zł. Używane wcale nie są wiele tańsze i raczej oscylują w dolnej granicy ceny.  Można powiedzieć, że Comandante jest mokrym snem niektórych baristów.  Prawdziwa legenda i cóż... coś w tym jest. 39mm żarna, stworzone w specjalnym procesie ich utwardzania, o czym więcej możecie przeczytać na stronie produ...

Comandante CK40 MK3 - Recenzja legendy wśród młynków za 1000zł

 Comandante - Ręczny młynek za 1000 zł Na rynku mamy bardzo dużo różnych młynków o szerokim zastosowaniu, te do pieprzu, te do soli i wiele innych. Dzisiaj na tapet jednak wezmę jeden z młynków, ale do kawy. I to nie byle jaki z młynków, a prawdziwego pogromce i prawdziwą legendę w kawowym świecie. Znany z podbojów wielu serc na całym świecie zbudował wokół siebie boską otoczkę, czego efektem jest to, że przez niektórych dosłownie jest wielbiony. Jak tak naprawdę jest i czy słynny Comandante C40 MK3 faktycznie jest tak dobry jak o nim mówią? PRZEKONAJMY SIĘ! Zacznijmy od tego, że Comandante miał różne swoje wersje na przestrzeni lat, kilka lat temu zaczął bojować na kawowym rynku, w momencie kiedy konkurencja była dość uboga, każdą swoją wersją c40 podbijał serca i filiżanki kawowych wariatów. Od dobrych kilku lat jest na rynku w wersji MK3, o którym można powiedzieć wiele dobrego i znaleźć też tak samo wiele w całym internecie ale i nie tylko.  Jednak jak to tak naprawdę z ni...