#2 Etiopia Sidamo od Hayb.
Kawa nr #2 Etiopia Sidamo od warszawskiej palarni
HAYB Speciality Coffee
. Zamówiona przez oficjalny sklep palarni. Data wypalenia: najwidoczniej ktoś zapomniał wpisać na opakowaniu, jednak znając ową palarnię i moje wrażenia po otwarciu paczki, to świeży wypał, +/- tydzień przed 1 parzeniem, czyli gdzieś 22 stycznia 2021 roku, chociaż może
HAYB Speciality Coffee
napisze i nam zdradzi jaka była dokładna data. Tymczasem... Kawa ta oceniona została w cuppingu i uzyskała wynik 89 punktów. Kolejna w takim razie z bardzo wysokim wynikiem, ale jak jest w praktyce?
Musiałem to sam sprawdzić!
Dane o zaparzeniu:
Drip: 21g na 300 ml kawy, zmielone na 21 kliku na Comandante, czas parzenia 3.20 minuty.
Kawę próbowałem na różnej wodzie i różnych temperaturach i na takiej z filtra (dafi/brita) i na takiej butelkowanej, tak dokładnie, tej polecanej przez instytut wesołego baristy, w pewien sposób kryształ wśród wód, dosłownie (bo kryształ ma w nazwie).
Według opakowania, profil sensoryczny kawy:
Morela, Brzoskwinia, Jaśmin, Czarna herbata, Słodkie i kremowe pełne body
Nuty smakowe według mnie:
Czarna herbata, drewno, miód, kwiaty, cytryna(wyraźna kwasowość)
Kawa ta ma w miarę spójny profil smakowy, przy każdym zaparzeniu. Jest przyjemna, pijalna o dość wysokiej kwasowości.
Oczywiście, jak to w większości kaw, trzeba się pobawić i popróbować różne zaparzenia aby trafić w ten optymalny i najlepszy.
Obróbka Washed dry Fermentation, aby trochę Wam ułatwić co to jest, opis ze strony palarni:
Kawa obrabiana jest w nietypowy sposób, który nazywany jest washed dry fermentation. Polega on na tym, że po usunięciu skórki i miąższu kawy kawa jest fermentowana na sucho bez użycia wody. Podczas tego etapu aktywują się estry, które sprawiają, że kawa ma bardzo złożony i intensywny, owocowy smak. Ten proces zużywa o wiele mniej wody niż tradycyjna obróbka myta co sprawia, że produkcja jest bardziej zrównoważona dla środowiska.
Owoce są, jednak nie tak nachalne i takie oczywiste, bardzo zbliżona w smaku do kaw obróbki mytej.
Moja subiektywna ocena to:
84/100
Klasyczna dobra kawa z segmentu Specialty.
Znaczenie punktów:
- 60-79: przyjemna kawa i nic więcej,
- 80-85: to klasyczna dobra kawa z segmentu speciality,
- 86-90: kawa speciality ciekawa i zdecydowanie warta polecenia i spróbowania w różnych metodach parzenia, taka, która bardzo mi posmakowała.
- 90+ = sztos, czyli to, czego szukam wśród wszystkich kaw, ale mało która dochodzi do tego poziomu (Póki co piłem tylko takie 2).
Komentarze
Prześlij komentarz