Przejdź do głównej zawartości

Czas parzenia - Kawa nr #2 ETIOPIA SIDAMO od HAYB

#2 Etiopia Sidamo od Hayb.

Do kupna i przetestowania tej kawy, zachęcił mnie mój serdeczny przyjaciel Stan z
Kawa nr #2 Etiopia Sidamo od warszawskiej palarni
HAYB Speciality Coffee
.
 Zamówiona przez oficjalny sklep palarni.

Data wypalenia: najwidoczniej ktoś zapomniał wpisać na opakowaniu, jednak znając ową palarnię i moje wrażenia po otwarciu paczki, to świeży wypał, +/- tydzień przed 1 parzeniem, czyli gdzieś 22 stycznia 2021 roku, chociaż może
HAYB Speciality Coffee
napisze i nam zdradzi jaka była dokładna data.

Tymczasem... Kawa ta oceniona została w cuppingu i uzyskała wynik 89 punktów. Kolejna w takim razie z bardzo wysokim wynikiem, ale jak jest w praktyce?

Musiałem to sam sprawdzić!
Dane o zaparzeniu:
Drip: 21g na 300 ml kawy, zmielone na 21 kliku na Comandante, czas parzenia 3.20 minuty.
Kawę próbowałem na różnej wodzie i różnych temperaturach i na takiej z filtra (dafi/brita) i na takiej butelkowanej, tak dokładnie, tej polecanej przez instytut wesołego baristy, w pewien sposób kryształ wśród wód, dosłownie (bo kryształ ma w nazwie).


Według opakowania, profil sensoryczny kawy:
Morela, Brzoskwinia, Jaśmin, Czarna herbata, Słodkie i kremowe pełne body
Nuty smakowe według mnie:
Czarna herbata, drewno, miód, kwiaty, cytryna(wyraźna kwasowość)
Kawa ta ma w miarę spójny profil smakowy, przy każdym zaparzeniu. Jest przyjemna, pijalna o dość wysokiej kwasowości.
Oczywiście, jak to w większości kaw, trzeba się pobawić i popróbować różne zaparzenia aby trafić w ten optymalny i najlepszy.
Obróbka Washed dry Fermentation, aby trochę Wam ułatwić co to jest, opis ze strony palarni:
Kawa obrabiana jest w nietypowy sposób, który nazywany jest washed dry fermentation. Polega on na tym, że po usunięciu skórki i miąższu kawy kawa jest fermentowana na sucho bez użycia wody. Podczas tego etapu aktywują się estry, które sprawiają, że kawa ma bardzo złożony i intensywny, owocowy smak. Ten proces zużywa o wiele mniej wody niż tradycyjna obróbka myta co sprawia, że produkcja jest bardziej zrównoważona dla środowiska.
Owoce są, jednak nie tak nachalne i takie oczywiste, bardzo zbliżona w smaku do kaw obróbki mytej.
Moja subiektywna ocena to:
84/100
Klasyczna dobra kawa z segmentu Specialty.


Znaczenie punktów:
  1. 60-79: przyjemna kawa i nic więcej, 
  2. 80-85: to klasyczna dobra kawa z segmentu speciality,
  3. 86-90: kawa speciality ciekawa i zdecydowanie warta polecenia i spróbowania w różnych metodach parzenia, taka, która bardzo mi posmakowała.
  4. 90+ = sztos, czyli to, czego szukam wśród wszystkich kaw, ale mało która dochodzi do tego poziomu (Póki co piłem tylko takie 2).

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Comandante C40 MK3 vs 1zpresso Q2

Comandante C40 MK3 vs 1zpresso Q2  -  Niemiecka produkcja, kochana i uwielbiana przez dużą część świata kawowego i chińska produkcja z firmy z tajwanu, przez niektórych nazywana chińską alternatywą i pogromcą komendanta.  Zanim jednak popełnię całe porównanie muszę poinformować, że test nie był wykonany w sposób, który wyłoniłby stuprocentowego zwycięzcę. Miał on raczej skłonić do refleksji i pomóc w wyborze tym, którzy się zastanawiają. Test, bardziej niż surownym sędzią, jest subiektywną opinią moją i kilku osób, które razem ze mną miały możliwość spróbowania kaw z obu młynków.  Comandante: Cena:   Młynek, którego cena mieści się w przedziale 800-1100 zł. Używane wcale nie są wiele tańsze i raczej oscylują w dolnej granicy ceny.  Można powiedzieć, że Comandante jest mokrym snem niektórych baristów.  Prawdziwa legenda i cóż... coś w tym jest. 39mm żarna, stworzone w specjalnym procesie ich utwardzania, o czym więcej możecie przeczytać na stronie produ...

Comandante CK40 MK3 - Recenzja legendy wśród młynków za 1000zł

 Comandante - Ręczny młynek za 1000 zł Na rynku mamy bardzo dużo różnych młynków o szerokim zastosowaniu, te do pieprzu, te do soli i wiele innych. Dzisiaj na tapet jednak wezmę jeden z młynków, ale do kawy. I to nie byle jaki z młynków, a prawdziwego pogromce i prawdziwą legendę w kawowym świecie. Znany z podbojów wielu serc na całym świecie zbudował wokół siebie boską otoczkę, czego efektem jest to, że przez niektórych dosłownie jest wielbiony. Jak tak naprawdę jest i czy słynny Comandante C40 MK3 faktycznie jest tak dobry jak o nim mówią? PRZEKONAJMY SIĘ! Zacznijmy od tego, że Comandante miał różne swoje wersje na przestrzeni lat, kilka lat temu zaczął bojować na kawowym rynku, w momencie kiedy konkurencja była dość uboga, każdą swoją wersją c40 podbijał serca i filiżanki kawowych wariatów. Od dobrych kilku lat jest na rynku w wersji MK3, o którym można powiedzieć wiele dobrego i znaleźć też tak samo wiele w całym internecie ale i nie tylko.  Jednak jak to tak naprawdę z ni...

Recenzja 1zpresso JX

RECENZJA 1ZPRESSO JX  Tak jak wspominałem na swoich mediach społecznościowych: " FB " i " IG " jakiś czas temu przyszedł do mnie kolejny młynek od tajwańskiej firmy 1zpresso, młynek produkcji chińskiej. Jest to kolejny młynek z tej samej "stajni" co 1zpresso Q2, który zrecenzowałem a właściwie porównałem z Comandante również na blogu o tu .  Kiedy mówimy o jakości zaparzanej kawy, jednym z ważniejszych czynników decydujących o jej smaku jest jakość zmielenia ziaren. Ponieważ już w bajkach, plotkach i artykułach mówi się i mogliśmy przeczytać, że równy przemiał jest bardzo ważnym czynnikiem. Aby otrzymać takowy przemiał potrzebujemy dobrego młynka, aby mieć dobry młynek musimy trochę na niego przeznaczyć. Właśnie tutaj pojawia się zasadnicze pytanie --- ILE?  Patrząc przez pryzmat ostatnio recenzowanego przeze mnie młynka od 1zpresso mógłbym powiedzieć, że jest to firma, która dobrze wycenia cenowo swój sprzęt, ponieważ był to młynek tani i bardzo dobry, cz...